pondelok 28. januára 2008

Polovica Slovákov v lete nedovolenkovala

Na dlhšiu domácu alebo zahraničnú dovolenku odcestovalo vlani v lete takmer 42 percent Slovákov, čo je o 0,8 percentuálneho bodu viac ako v treťom štvrťroku 2006. Pre krátkodobý pobyt, ktorý nepresiahol štyri prenocovania, sa rozhodlo 6,8 percenta ľudí, vyplýva to z údajov Štatistického úradu. Viac ako polovica Slovákov však na dovolenke nebola, hlavne pre finančné a zdravotné dôvody.

Rekreanti cestovali vlani v lete hlavne k moru do Chorvátska (28,1 percenta), Grécka (11 percent) a Bulharska (9,6 percenta), najčastejšie na osem až 14 nocí. V priemere zaplatili za pobyt 17.158 korún na osobu, čo je o 0,8 percenta menej ako v treťom

V rámci Slovenska strávili ľudia dlhodobú dovolenku najmä v Tatrách alebo pri vode na juhu krajiny. Za pobyt zaplatili v priemere 5521 korún na osobu, čo je o 6,9 percenta viac ako v lete 2006.

Pri kratších zahraničných dovolenkách smerovali turisti hlavne do okolitých krajín. Dôvodom bola návšteva príbuzných a známych či poznávacie zájazdy. V rámci Slovenska cestovali najmä do Tatier, Košíc alebo Bratislavy, a to na návštevu.

Zdroj: pravda.sk

Žiadne komentáre: