pondelok 28. januára 2008

Česi majú Slovensko radi



Takmer 15 rokov po rozpade spoločného štátu Čechov a Slovákov prichádza na Slovensko oddychovať stále veľa Čechov. Lákajú ich najmä hory a rekreácia pri vode. Aj keď krátko po rozpade spoločného štátu záujem Čechov o Slovensko klesol, po rokoch sa Česi na Slovensko vrátili. Podľa štatistiky ministerstva hospodárstva je podiel Čechov na slovenskom cestovnom ruchu tretinový.
Tradičným miestom, kam českí turisti prichádzajú, sú najmä Vysoké Tatry. "Tesne po rozpade počet turistov jednoznačne poklesol, postupne sa však vrátili," povedal ČTK správca Téryho chaty Miro Jílek. Tatry podľa neho Česi stále považujú "tak trochu za svoje". Počas zimy podľa Jílka českí horolezci napĺňajú až 80 percent kapacity chaty, prichádzajú aj v lete.
"Česi sú jednoznačne najväčšou skupinou turistov na Slovensku, existujú rôzne väzby, ktoré vznikli ešte pred rozpadom krajiny," povedala ČTK Klára Badinková zo Slovenskej agentúry pre cestovný ruch (SACR). Podľa štatistiky prišlo v roku 2006 na Slovensko vyše 455.000 českých turistov, čo je o približne 30.000 viac, ako rok predtým. Za predchádzajúcich sedem rokov navštívilo na Slovensko najviac Čechov, takmer 470.000, v roku 2003. Podľa Badinkovej to súviselo aj s vtedajším silným kurzom českej koruny voči slovenskej.
Podľa analýz SACR Čechov na Slovensko láka ľahká dostupnosť, takmer žiadna jazyková bariéra a výhodné ceny. Slovensko je pre Čechov po Chorvátsku druhým najobľúbenejším dovolenkovým cieľom. Na Slovensku strávia priemerne štyri dni.
Okrem hôr lákajú Čechov podľa SACR aj termálne kúpaliská a vodné plochy, veľmi žiadané sú napríklad Veľký Meder a Podhájska. "Narastá záujem o pobyty relaxačno-rekreačného charakteru v kúpeľoch," uviedla Badinková. Slovensko obľubujú aj známe české osobnosti. "Poznám ľudí, medzi nimi aj seba, ktorí na Slovensko radi chodia," povedal pred časom ČTK český herec a režisér Ladislav Smoljak. Sám chce na Slovensko prísť aj toto leto.
Zdroj: bleskovky.sk

Žiadne komentáre: