streda 24. októbra 2007

Česi, Nemci a Poliaci dominujú v našich príjmoch z turizmu

Česko, Nemecko a Poľsko v roku 2006 najviac prispeli k výške devízových príjmov, ktoré získalo Slovensko z aktívneho zahraničného cestovného ruchu (incoming).
Kým českých a poľských turistov registrovali ubytovacie zariadenia SR medziročne viac, nemeckých prišlo menej. Občania ČR a Poľska vlani realizovali 1 515 676 a 719 752 prenocovaní, návštevníci z Nemecka 893 988, rok predtým 1 004 824 dní.
"Rok 2006 patril podľa oficiálnej štatistiky medzi úspešné roky slovenského incomingu," sumarizoval na tlačovej konferencii viceprezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA). Slovensko dosiahlo druhý rok po sebe výrazný nárast príjmov z incomingu v ľubovoľnej mene - z necelých 38 miliárd SKK v roku 2005 vzrástli tržby - devízové príjmy na 45 miliárd SKK. Keďže sa najviac zahraničných pobytov v SR kontrahuje v eurách, čo je najvernejší obraz vývoja príjazdov, ocenil, že aj tam sa oproti roku 2005 zvýšili tržby o 24 % (z 972 mil. EUR v roku 2005 na 1,208 mld. EUR), aj počet prenocovaní o 5,4 %. "Ak sa nedostavia mimoriadne zásahy do fungovania trhu príjazdov cudzincov na Slovensko, tak by trend rastu mal pokračovať," avizoval.
V tejto oblasti upozornil na nevýhodný kurz SKK voči rozhodujúcim menám (EUR, CZK, PLN a HUF). V cenovej politike podľa neho stoja podnikatelia z brandže na Slovensku pred dilemou. Prudko totiž rastú mzdové náklady a znižuje sa skupina ľudí, ochotná pracovať v odvetví turizmu. Zároveň s rastom kurzu SKK voči rozhodujúcim menám je tlak na výrazné zvýšenie cien, niekde aj o viac ako 20 % vo vyjadrení v cudzej mene.
Súbežne je však väčšina slovenského incomingu závislá od cenovo senzitívnych trhov (Top 3), ktoré majú možnosť ľahko nahradiť destináciu Slovensko inou, Česi a Poliaci vlastnou krajinou a Nemci Poľskom a Českom. Nárast kurzu SKK voči EUR a CZK začal koncom leta 2006, kým väčšina dovoleniek bola cudzincom predaná pred letom a nakontrahovaná v zime. "To, že slovenská koruna posilnila voči euru, znižuje záujem zahraničných hostí o Slovensko, pretože bude pre nich drahšie. To však ešte nebude v číslach za rok 2006, lebo klienti platili ceny za pobyty vypočítané na základe kurzov z roku 2005. Toto nebezpečenstvo hrozí trhu už v roku 2007," povedal viceprezident. Konkretizoval, že len na českom trhu pokles kurzu z 1,35 na 1,19 % znamená 15-% pokles kurzu CZK ku SKK. Následkom je zvýšenie ceny dovoleniek pre turistov z ČR na Slovensku o 15 %. Podobná nevýhoda platí aj pre návštevníkov z Nemecka. Zvrátiť tieto negatíva a nestratiť zahraničných hostí by mali výraznejšie marketingové aktivity.

Zdroj: hnonline.sk

Žiadne komentáre: