streda 24. októbra 2007

Šeky majú rozbehnúť turizmus

Od roku 2009 majú zamestnanci na Slovensku dostávať rekreačné šeky. Mali by ich motivovať stráviť dovolenku doma a necestovať často do zahraničia k moru či iných destinácií.
Vo forme poukážok dostanú ročne 10-tisíc korún. Minúť by ich však mohli iba na Slovensku, čo má prispieť k rozvoju domáceho cestovného ruchu. Toto opatrenie vyplýva z materiálu o štátnej politike cestovného ruchu, ktorý včera schválila vláda. Z uvedenej sumy by polovica išla zo štátneho rozpočtu a druhú polovicu by hradili zamestnávatelia. "Prideľovanie rekreačných šekov je síce len malá časť z opatrení na rozvoj domáceho cestovného ruchu, ale veľmi dôležitá. V zahraničí sa táto forma pomoci turizmu už osvedčila," povedal pre HN minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek.
Šeky pre hotely a služby
Šekmi by sa mohlo platiť napríklad za ubytovanie, návštevu kúpalísk, múzeí, aquaparkov, zoologických záhrad či jaskýň. Tento systém už využívajú napríklad v Poľsku, vo Francúzsku, v Maďarsku alebo vo Švajčiarsku. "Zámer vlády podporujeme. Šeky by pomohli nielen turizmu vo Vysokým Tatrách, ale predovšetkým ostatným, menej rozvinutých regiónom," zdôrazňuje riaditeľ Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Peter Chudý. Možnosť platiť týmito poukážkami by podľa neho "naštartovala v cestovnom ruchu kvalitnejšie služby". Keďže viac ľudí by ostávalo cez dovolenky na Slovensku, podnikatelia v turizme by mali väčšie tržby, a teda aj viac peňazí na rozvoj.
Domáci u nás zaostáva
"Bude to závisieť aj od možností štátneho rozpočtu," pripomína hovorca rezortu hospodárstva Branislav Zvara. Ministerstvo predpokladá, že na rozbehnutie prideľovania šekov by zo štátneho rozpočtu malo stačiť ročne 200 miliónov korún. Takú istú sumu by pre svojich zamestnancov uvoľnili aj firmy a podniky. "Systém je založený na dobrovoľnosti podnikateľskej sféry," dodáva Zvara. Verí však, že zamestnávatelia sa k prideľovaniu šekov pridajú. "Veď dobré firmy majú sociálne programy a šekmi by ich len spestrili." S tým súhlasí aj Chudý, pretože domáci cestovný ruch na Slovensku zaostáva. "V porovnaní s Českom podiel domáceho turizmu u nás na celkovom cestovnom ruchu tvorí len desatinu. Slováci oveľa menej trávia dovolenky doma ako obyvatelia iných krajín," vysvetľuje Chudý. Obyvatelia Slovenska si plánujú domácu dovolenku v poradí ako tretiu alebo dokonca až ako štvrtú. Rekreačné šeky by podľa Chudého prispeli k opačnému trendu - prioritu by dostali domáce dovolenky.
Štátna politika cestovného ruchu SR
- Cena rekreačného šeku bude 10-tisíc korún
- Polovicu má hradiť štát a polovicu zamestnávatelia
- Zo štátneho rozpočtu si vyžiadajú 200 miliónov korún ročne
- Do roku 2013 má cestovný ruch dosiahnuť podiel na HDP 4 % (teraz je to 2,7 %)

Zdroj: hn.hnonline.sk

Žiadne komentáre: